Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.05 Pytanie 1
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do odpadów wyjątkowo niebezpiecznych, które mogą stanowić zagrożenie dla przyrody, zaliczają się

A. baterie
B. skorupki jaj
C. papier i tektura
D. ości
HGT.05 Pytanie 2
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przy czyszczeniu pokoju hotelowego należy przede wszystkim

A. wymienić wszystkie meble na nowe
B. usunąć kurz z powierzchni mebli
C. przemalować ściany na nowy kolor
D. zmienić firanki na świeże
HGT.05 Pytanie 3
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie jest poprawne postępowanie z bagażem gościa, który jeszcze nie zameldował się w hotelu?

A. Zostawienie bagażu na zewnątrz hotelu, co jest nieodpowiednie i niebezpieczne.
B. Włożenie bagażu do losowego pokoju, co jest nieprofesjonalne i może prowadzić do utraty bagażu.
C. Zostawienie bagażu przy recepcji, co może naruszać zasady bezpieczeństwa.
D. Przechowanie w odpowiednim pomieszczeniu do czasu meldunku gościa.
HGT.05 Pytanie 4
Wykonywanie prac pomocniczych…

Główny przystanek windy dla gości w obiekcie hotelowym usytuowany jest na poziomie

A. tarasie na dachu
B. najwyższym piętrze
C. piwnicy
D. lobby
HGT.05 Pytanie 5
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie urządzenie stosuje się do napompowywania piłek oraz materacy?

A. ozonatora
B. wertykulatora
C. aeratora
D. kompresora
HGT.05 Pytanie 6
Wykonywanie prac pomocniczych…

Który z elementów wyposażenia pokoju jest wymagany wyłącznie w hotelach pięciogwiazdkowych?

A. Minibar
B. Bagażnik
C. Lustro
D. Sejf
HGT.05 Pytanie 7
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakimi środkami czyszczącymi pielęgnuje się bidet oraz muszlę klozetową w lokalu mieszkalnym?

A. płynem o działaniu wybielającym
B. środkiem w postaci proszku do czyszczenia
C. proszkiem do czyszczenia oraz wybielania
D. płynem przeznaczonym do czyszczenia i dezynfekcji
HGT.05 Pytanie 8
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jak nazywa się strój pracownika housekeepingu?

A. mundur
B. kitel
C. uniform
D. garnitur
HGT.05 Pytanie 9
Wykonywanie prac pomocniczych…

Rękawice, które powinien nosić personel hotelowy podczas sprzątania węzłów higieniczno-sanitarnych, muszą oferować

A. odporność na ścieranie i niskie temperatury
B. ochronę przed uszkodzeniem skóry oraz działaniem środków chemicznych
C. dużą elastyczność oraz dopasowanie kolorów do odzieży
D. komfort oraz wysoki stopień ochrony przed gorącą wodą
HGT.05 Pytanie 10
Wykonywanie prac pomocniczych…

Który element wyposażenia pokoju jest obowiązkowy w hotelach wszystkich kategorii?

A. Sejf
B. Lustro
C. Lodówka
D. Telefon
HGT.05 Pytanie 11
Wykonywanie prac pomocniczych…

W hotelowej kuchni posiłki przygotowuje się w sekcji

A. produkcji
B. ekspedycji
C. magazynowej
D. socjalnej
HGT.05 Pytanie 12
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zanim nałożysz czyste prześcieradło, powinieneś upewnić się, że

A. molton
B. laufer
C. napperon
D. skirting
HGT.05 Pytanie 13
Wykonywanie prac pomocniczych…

Określ obowiązek bagażowego w stosunku do gościa, który zrealizował check-in w hotelu 5*?

A. Wskazanie kierunku do windy towarowej
B. Przeniesienie bagażu gościa do pokoju hotelowego
C. Wręczenie klucza oraz karty pobytu
D. Podanie informacji na temat menu w restauracji hotelowej
HGT.05 Pytanie 14
Wykonywanie prac pomocniczych…

Środek do ręcznego mycia naczyń powinien, poza znakomitymi właściwościami czyszczącymi,

A. posiadać mocny zapach
B. być łagodny dla skóry dłoni
C. zawierać substancje żelujące
D. efektywnie uzdatniać wodę
HGT.05 Pytanie 15
Wykonywanie prac pomocniczych…

Co charakteryzuje jednostkę mieszkalną typu twin?

A. łóżko dwuosobowe
B. łóżko piętrowe
C. dwa pojedyncze łóżka
D. łóżko jednoosobowe
HGT.05 Pytanie 16
Wykonywanie prac pomocniczych…

W jaki sposób powinny być ustawione krzesła w sali konferencyjnej przed spotkaniem?

A. Z tyłu sali, aby nikomu nie przeszkadzały
B. Zgodnie z wymaganiami organizatora spotkania
C. Blisko drzwi, dla łatwego dostępu
D. Przypadkowo, aby było więcej miejsca
HGT.05 Pytanie 17
Wykonywanie prac pomocniczych…

Metoda mechanicznego usuwania pestek z owoców jadalnych to

A. drylowanie.
B. oczka.
C. wyłuskanie.
D. flambirowanie.
HGT.05 Pytanie 18
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zanim położy się prześcieradło na łóżko, osoba sprzątająca powinna upewnić się, czy jest czysty

A. laufer
B. napperon
C. ochraniacz
D. stelaż
HGT.05 Pytanie 19
Wykonywanie prac pomocniczych…

Papierowe opakowania powinny być umieszczane w pojemnikach o kolorze

A. czarnym
B. zielonym
C. żółtym
D. niebieskim
HGT.05 Pytanie 20
Wykonywanie prac pomocniczych…

Które z poniższych działań jest częścią procedury uzupełniania zapasów w łazience hotelowej?

A. Wymiana zużytych mydeł i szamponów
B. Zostawienie zużytych ręczników na podłodze
C. Odkładanie brudnych kubków do szafy
D. Nieuzupełnianie zużytych zapasów
HGT.05 Pytanie 21
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jaką funkcję pełni szafa przelotowa?

A. do składowania czystych naczyń
B. do wystawiania gotowych potraw
C. do przechowywania napojów
D. do wyrzucania odpadów
HGT.05 Pytanie 22
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do zadań porządkowych w rejonie hotelu zalicza się

A. odkurzanie dywanów
B. czyszczenie paneli grzejnych
C. zamiatanie chodników i podjazdów
D. polerowanie posadzki w holu
HGT.05 Pytanie 23
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakimi metodami powinno się czyścić płytę indukcyjną w kuchni?

A. środkami przeznaczonymi do płyt indukcyjnych
B. płynem do czyszczenia szyb oraz gąbką
C. agresywnymi preparatami do usuwania tłuszczu
D. druciakiem oraz płynem do mycia naczyń
HGT.05 Pytanie 24
Wykonywanie prac pomocniczych…

W tradycyjnym minibaru w hotelowym pokoju powinny znajdować się

A. napoje gorące i zimne, alkohole, desery lodowe
B. kawę, herbatę, soki owocowe
C. napoje gorące, tartinki, słone przekąski
D. alkohole, napoje chłodzące, małe przysmaki
HGT.05 Pytanie 25
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jaki środek czystości jest najodpowiedniejszy do czyszczenia powierzchni szklanych w hotelu?

A. Mleczko czyszczące
B. Płyn do mycia naczyń
C. Płyn do czyszczenia szyb
D. Pasta do metalu
HGT.05 Pytanie 26
Wykonywanie prac pomocniczych…

Najważniejszym typem czyszczenia w hotelu, zarówno w pokojach gościnnych, jak i w ogólnodostępnych przestrzeniach, jest sprzątanie

A. codzienne
B. sezonowe
C. okresowe
D. specjalne
HGT.05 Pytanie 27
Wykonywanie prac pomocniczych…

Podczas porządkowania mieszkania nie jest dozwolone

A. kładzenie na krześle lub fotelu narzuty oraz poduszek
B. przeglądanie rzeczy gościa i korzystanie z jego kosmetyków
C. sprawdzanie liczby wieszaków w szafie
D. otwieranie okna w celu wentylacji
HGT.05 Pytanie 28
Wykonywanie prac pomocniczych…

Dostawa zaaranżowana dla gościa hotelowego to

A. pudełko czekoladek
B. meble na balkonie
C. dodatkowe łóżko
D. owoce na talerzu
HGT.05 Pytanie 29
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie urządzenie jest używane w pralni hotelowej?

A. blender
B. suszarka
C. szokówka
D. bemar
HGT.05 Pytanie 30
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zlikwidowanie śniegu z chodnika to

A. spulchnienie
B. zamiatanie
C. odśnieżanie
D. grabienie
HGT.05 Pytanie 31
Wykonywanie prac pomocniczych…

Termin "single bed" odnosi się do

A. łóżka piętrowego
B. dostawki
C. kojki
D. łóżka jednoosobowego
HGT.05 Pytanie 32
Wykonywanie prac pomocniczych…

Kto przekazuje pozostawioną w pomieszczeniu, w wyznaczonym worku, odzież klienta hotelowego do pralni?

A. Inspektor pięter
B. Klient hotelowy
C. Pokojowa
D. Recepcjonista
HGT.05 Pytanie 33
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czego używa się do polerowania powierzchni szklanych w hotelu?

A. papieru ściernego
B. zamrażarki
C. ściereczki z mikrofibry
D. szczotki drucianej
HGT.05 Pytanie 34
Wykonywanie prac pomocniczych…

Na jedną osobę w restauracyjnym stoliku powinno się zapewnić miejsce o szerokości co najmniej

A. 80 cm
B. 40 cm
C. 60 cm
D. 90 cm
HGT.05 Pytanie 35
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakiego środka należy użyć do czyszczenia lustra?

A. płynu do stali nierdzewnej
B. płynu dezynfekcyjnego
C. płynu do szyb
D. pasty z granulkami
HGT.05 Pytanie 36
Wykonywanie prac pomocniczych…

Która z poniższych czynności jest częścią prac pomocniczych w hotelu?

A. organizowanie konferencji
B. prowadzenie księgowości
C. pranie pościeli
D. przygotowywanie posiłków
HGT.05 Pytanie 37
Wykonywanie prac pomocniczych…

Mięso powinno być składowane w magazynach

A. zapewniających zasoby
B. gospodarczych
C. niechłodzonych
D. chłodniczych
HGT.05 Pytanie 38
Wykonywanie prac pomocniczych…

W pomieszczeniu dla VIP-a, kelnerka powinna przygotować

A. nadstawkę
B. przystawkę
C. dostawkę
D. wstawkę
HGT.05 Pytanie 39
Wykonywanie prac pomocniczych…

Na stołach w jadalni, obok naczyń stołowych, sztućców i szkła, umieszcza się

A. menaż z przyprawami
B. bemar wodny
C. ekspres do kawy
D. tacę kelnerską
HGT.05 Pytanie 40
Wykonywanie prac pomocniczych…

Kiedy należy przeprowadzić regularną konserwację sprzętu sprzątającego w hotelu?

A. Tylko przed wizytą kontrolną
B. Co tydzień, niezależnie od stanu sprzętu
C. Tylko wtedy, gdy sprzęt przestaje działać
D. Okresowo, zgodnie z harmonogramem konserwacji